Hvorfor en bog om kvindeligheden og alderen 50 år?

Vi er jo alle først menneske og dernæst enten kvinde eller mand (eller noget 3.). Og lige så mange ligheder der er mellem kønnene, lige så mange forskelle er der heldigvis også – og set med de briller på, så er kvindekønnet og kvindeligheden i mine øjne bare det mest fascinerende. Både kropsligt og i sindet. 

Tanker-og-kvindelighed

Ikke nødvendigvis hverken det klogeste, smukkeste eller dygtigste, blot det mest interessante, fyldt med facetter som både kan være af de gode og de dårlige.

Det sagnomspundne skarpe hjørne
Og så er der det med alderen 50 år. Jeg synes faktisk selv at tallet  50 smager både lidt gammelt og gråt.

Helt modsat min selvopfattelse, hvis jeg skal være helt ærlig. Det er som om, at jeg nu som 50-årig, ikke rigtig længere er jævnaldrende med mig selv. Så jeg har smidt håndklædet i ringen og opgiver simpelthen at følge med det tal, der et eller andet sted definerer mig på en måde, som jeg ikke altid er enig i.

De tanker blev jeg nysgerrig på. Især var jeg nysgerrig på hvad andre kvinder på min alder tænkte?

Hvad betyder den der her alder for kvinder, der netop midt i livet kan jonglere og mestre så vidt forskellige roller i livet.

Om det handler om, bare at være. Eller at være hustru, kæreste, datter, bedstemor, mor til børn i alle aldre. Hende der holder sølvbryllup, eller søger lykken (eller bare sex) på Tinder, dyrker en blomstrende ny kærlighed, er i gang med blot at overleve, forfølger karrieren, har topjob, er begyndt forfra, studerende, iværksætter, selvstændig eller bare uddannet i livet.

 Jeg ville vise KVINDEN bag alderen – i tanker og billeder. Og det har jeg fået hjælp af hos 38 modige, skønne og helt almindelige danske kvinder. Der alle sagde ja, til at vise os et øjebliksbillede af deres liv og tager os med ind bag facaden til deres tanker og refleksioner om kvindelighed, krop og alder som kvinde i 2019.

 

Nedenfor får du et kig ind i det univers, som kvinderne byder dig ind i. Et univers af  personlige og modige fortællinger akkompagneret af billeder af  deres smukke, levende og forskellige kroppe. Billeder der er taget af dygtige fotograf Birthe Vembye. Uden hende kunne jeg ikke have skabt bogen.

Jeg kommer aldrig til at hade min krop, uanset hvordan den kommer til at se ud.

Jeg kommer aldrig til at hade min krop, uanset hvordan den kommer til at se ud. Jeg elsker den og den er min væbner.

… Kvindeligheden er i min krop, mit hjerte, mit smil, mine øjne og i min latter. Det er måden, jeg bærer kroppen på og måden, hvorpå jeg møder verden. Jeg har levet igennem den hele mit liv og med dansen som omdrejningspunkt har den også været mit faglige arbejdsredskab hele livet. Det er i dansen, at jeg står stærkest som kvinde, og når jeg bevæger mig ind i dét livsrum, stråler kvindeligheden, som både får inderligheden og urkvinden frem i mig.

Den indre kvindelighed er for mig det harmonisøgende væsen. At man bruger sin indsigt, sine følelser, sin livslærdom til at rumme empatien og til at søge harmoni, både i sig selv og i den verden man lever i.

(Inga 50)

Kvinder får ind i mellem spændt ben for sig selv, fordi de bliver for følsomme og sensitive

 Jeg mærker en forskel mellem kønnene i mit arbejdsliv.

Følelsesmæssigt er vi jo meget forskellige, hvilket både kan både være en fordel og en ulempe. Vi (kvinder) kan af og til få kørt ting og problemstillinger op på et plan, hvor de ikke hører hjemme. Der er mænd bedre til at skære igennem, hvilket også er én af grundene til at jeg altid selv har foretrukket at arbejde med mænd, hvor man kan køre den direkte version og sige tingene lige ud.

 Jeg er ikke så god til kvindefnidder, der indimellem faktisk er udløst af at nogle kvinder faktisk ikke helt forstår deres værd. Vi kvinder kan nøjagtig det samme som mænd og det skal vi være bevidste om og vi skal være ligeså gode til at fortælle det. Mange kvinder gemmer sig og pakker sig selv lidt væk. Det skal vi væk fra både i forhold til hvad vi kan og hvordan vi ser ud.

(Birgitte 55)

 

Det kvindelige er for mig både det flotte og feminine ydre
Mor i en sen alder

Havde jeg ikke for mange år siden ...

 … været involveret i en grum ulykke i Italien, var mit italienske sprog aldrig blevet  så godt,  så jeg kunne have det job, som jeg har i dag. Havde jeg ikke fået det job, havde jeg aldrig mødt min mand.

Havde vores ægteskab været trygt og harmonisk, var jeg aldrig gået solo og min datter var aldrig blevet til.

Og sådan kunne rejsen i mit liv kort fortælles. Men den har ikke været helt så enkel. Tværtimod har det været en rejse med skelsættende begivenheder, der alle på hver sin måde har taget sit afsæt i kærlighed. Den har bragt mig hertil, hvor jeg er i dag. Hvor jeg udover at have en dejlig søn på 20 år, også er blevet solomor til min skønne datter.

Mellem mine to børn har der været ét forhold og ét ægteskab. Et kort forhold med min søns far og et langt ægteskab med en 18 år ældre mand. En mand, jeg elskede højt, men som forvandlede mig til en ulykkelig og trist kvinde i et ægteskab, der slet ikke var ligeværdigt.

Den kvinde er jeg ikke mere. Jeg er i gang med at skrive min nye historie – lykkeligere end jeg længe har været.

(Marlene 50)

Bestil bogen i dag

Har du lyst til at læse mere af Malene, Inga, Birgittes og de mange andre kvinders historier, så forkæl dig selv med denne bog 🙂

Den er smuk, interessant og vigtig. Og jeg er revnefærdig af stolthed over de seje og modige kvinder, der åbner op for deres kvindelighed i ord og billeder.

Koeb-bogen-Kvindeligheder-50-aar-og-hva-saa-af-forfatter-Mette-Herlev